Find plejevejledning til Urban-køkkener som pdf-fil her

Kære kunde

Tillykke med købet af dit nye køkken. Du har erhvervet dig køkkenmøbler i høj kvalitet, der er blevet produceret på topmoderne produktionsanlæg under hensyntagen til kvalitetsstandarden DIN EN ISO 9001, der gælder i hele verden. For at du kan have glæde af dit køkken i lang tid, vil vi gerne i det følgende informere dig om nogle ting, der skal tages højde for i den daglige brug.

Pleje af køkkenmøblerne

Vand og vanddamp findes overalt i køkkenområdet og kan bevirke blivende forandringer af møblerne. Derfor skal du sørge for, at vand ikke bliver stående og tørrer ind. Tør op med det samme, når der kommer stænk, eller noget spildes. Hvis der samler sig vanddamp på møbeloverfladerne, bør dråberne tørres væk med en tør klud med det samme. Brug generelt ingen damprenser til at rengøre dine køkkenmøbler. Dampen kommer op på temperaturer op til 120° C, og kan forårsage uoprettelige skader på lågerne. Den kan medføre, at folien løsner sig fra grundpladen.

Når kaffemaskine, elkedel, brødrister eller andre køkkenapparater, der danner damp og varme, er i brug, bør de ikke stå direkte under overskabe, da der ikke er sikkerhed for, at varmen kan trække væk.

Massivt træ og finerede overflader er lakerede. Snavs – for eksempel fra madvarer – må ikke tørre ind og skal fjernes med det samme. Tør altid kun i samme retning som træets fibre, så snavset kan tørres ud af porerne.

Da træ er et naturligt materiale, kan der forekomme farve- og strukturforskelle. Disse er ikke omfattet af garantien.

Træ bør ikke udsættes for ekstrem fugtig eller tør luft. I tilfælde af store svingninger kan træet slå sig eller få revner. De ideelle forhold ligger omkring 60% luftfugtighed og 20°C rumtemperatur. Træoverflader kan ændre sig, hvis de udsættes for lys. For at undgå farveforskelle bør du udsætte lågerne for lige meget lys.

Kunststofoverflader består af en robust coatning. Snavs bør fjernes med det samme. Brug en rengøringsklud og varmt vand med et mildt rengøringsmiddel (fx Pril, Fairy, Palmolive el.lign.) Tør derefter grundigt af. I genstridige tilfælde kan du bruge sprit eller rensebenzin. Du må ikke bruge politurer, da de indeholder uegnede opløsningsmidler eller farvetilsætningsstoffer, der kan angribe eller ødelægge overfladerne.

Højglans fronter.

Frontoverfladen er betrukket med en højglans kunststoffolie, der er nem at gøre ren, da overfladen er komplet lukket. Snavs, der sidder fast, kan dermed i modsætning til matte overflader fjernes nemt og grundigt uden store kraftanstrengelser og stort set uden brug af kemiske midler. Vi anbefaler, at du først fjerner beskyttelsesfolien på lågerne, når monteringsarbejdet og den første rengøring er afsluttet, og derefter følger denne vejledning.

Lad Lak-overfladerne hvile i mindst 12 timer. Begynd ikke at rengøre disse med det samme. Lakken har brug for denne tid til endelig hærdning.

Du bedes tage højde for, at lågerne ikke må rengøres tørt.

Brug af rengøringsmidler, der ikke er hundred procent rene og slibende rengøringsartikler (mikrofiberklude, skuresvampe osv.) kan medføre, at der laves ridser og er således ikke reklamationsberettet.

Almindelige spor af ridser, der kan ses i sollys og halogenlys, skyldes højglanseffekten. De mindsker ikke brugsværdien men kan – ligesom på alle blanke overflader på biler, glas eller andre møbeloverflader – ikke undgås i det lange løb. Brug derfor altid et rigtigt rent, støvfrit, fugtigt vaskeskind eller en bomuldsklud, der rengør skånsomt og egner sig til at tørre efter med. Hvis der opsamles mineralsk støv eller måske endda metalstøv under rengøringen, skal rengøringsartikler skylles af permanent, så støvpartiklerne ikke kan efterlade spor på den blanke overflade. Eventuelle pletter, især af farvede substanser og væsker skal så vidt muligt vaskes af med vand med det samme, eventuelt kan der tilsættes et gængs husholdningsrengøringsmiddel, der ikke skurer.

Pletter bør ikke få lov at tørre ind. Pletter, herunder også fedtstænk og fedtaflejringer, kan opløses med en varm og let opløsning med brun sæbe.

Ved brug af gængse husholdningsrengøringsmidler bedes du altid være opmærksom på, at farvede rengøringsmidler ikke må bruges i ufortyndet eller koncentreret form, da de benyttede farvestoffer ligeledes kan efterlade rester.

OBS!

Brug ikke:

  • skrappe, ridsende rengøringsmidler (skuremiddel)
  • farvede rengøringsmidler i ufortyndet eller koncentreret form
  • opløsningsmidler (nitro- eller kunstharpiksfortyndinger, terpentin)
  • møbelpolitur
  • hårde kunststofsvampe

Bordpladens overflader kan ændre udseende som følge af varme gryder eller pander. Brug derfor principielt altid en bordskåner. Skær ikke direkte på bordpladen, da der kan dannes spor af skæringen på trods af den store modstandsdygtighed over for ridser.

Pleje af bevægelige dele

Hængslerne er smurt fra fabrikkens side. Smør omdrejningspunkterne med lidt symaskineolie en gang om året.

Pleje af køkkenvasken

Køkkenvaske udsættes for mange forskellige påvirkninger i den daglige brug. Med daglig pleje kan du forhindre, at overfladerne bliver grimme at se på.

Ved køkkenvaske i rustfrit stål er det som regel tilstrækkeligt at tørre dem af med en tør klud efter brugen.

Kraftigere snavs kan desuden fjernes med en børste eller en svamp. Kalkrande løsner sig bedst, hvis du bruger varmt vand med eddike. Du kan polere op med et almindeligt rengøringsmiddel til rustfrit stål (fx Sidol, Stålfix el.lign.). Køkkenvaske af kromnikkelstål kan principielt ikke ruste. Hvis der opstår rustpletter, drejer det sig om rustpartikler, der føres med i postevandet eller flyverust, der kan fjernes med de nævnte rengøringsmidler.

Hvis der er indbygget en opvaskemaskine i dit køkken, bør du undgå at åbne den, straks efter at programmet er slut. Der vil nemlig strømme varm vanddamp ud, der er en ekstrem belastning for møblerne, og som kan får trædelene til at bule ud. Vær opmærksom på, at den dampbeskyttelse, der følger med apparatet, under alle omstændigheder er monteret under bordpladen.

Med hensyn til pleje af de elektriske apparater, bedes du overholde brugsanvisningen og plejeanvisningerne fra producenterne. Hvis der opstår problemer, bedes du henvende dig direkte til den pågældende producents lokale kundeservice.

Generelle sikkerhedsanvisninger

Montering/installation

På grund af de sikkerhedstekniske krav må monteringen af køkkenmøblerne kun udføres af personer med tilsvarende uddannelse.

Under monteringsarbejdet er det absolut nødvendigt at tage højde for, hvordan vand-, gas- og strømledninger løber, når man borer huller. Indbygning af el- og gasapparater samt vandtilslutninger skal udføres af tilsvarende kvalificerede fagfolk under hensyntagen til de regionalt gældende sikkerhedsforskrifter. I den forbindelse er det absolut nødvendigt at overholde producenternes monteringsvejledninger.

Overskabe og møbeldele, der fastgøres på væg

Når overskabe og møbeldele fastgøres på væggen (eller loftet) er det absolut nødvendigt at tage højde for væggens opbygning og beskaffenhed. Der skal benyttes monteringsmateriale, der er tilpasset til den pågældende vægtype, til letvægtsvægge eller hulvægge kræves der fx specielle fastgørelsesdele, som er tilgængelige hos fagforhandlere. Monteringsmaterialets udtræksmodstand (inkl. væggens/loftets beskaffenhed) skal kontrolleres tilsvarende under monteringen, så det forhindres, at pluggen brækker af under belastning. Sikker fastgørelse af overskabe/møbeldelene på væggen er en del af monteringsarbejdet og ikke omfattet af producentens ansvar. 

Vippesikring/vægmontage

Højskabe, apoteker- og diagonalskabe, underskabe med udtræk og frithængende overskabe skal principielt altid fastgøres til væggen (vippesikringsvinkel). Grundlaget er her den aktuelle monteringsvejledning.

Vippesikringer – Apotekerskabe. Diagonalskabe. Højskabe. Highboard. Frithængende overskabe.

Bemærk: Skabe, der ikke er sikret, har fare for at vælte eller falde ned.

Belastning hylde/glashylde og korpusbund: 50 kg / m2.
Skabsbelastning 50 kg/Sokkelben (inkl. skabsvægt)

Systembelastningskapacitet inkl. egenvægt: (Korpusdybde 560mm)
Skuffer/Kolonialskuffer/Indvendigebakker: 30 kg
Kolonialskuffer > 600mm: 50 kg

Apotekerskabe: Belastning inkl. egenvægt 100 kg.
LeMans: Belastning 25 kg pr. hylde.
Hjørneskab m. karrusel: Belastning 20 kg pr. hylde.

Krav om garanti ophører i tilfælde af, at plejevejledningen ikke overholdes!

Vi ønsker dig til lykke med dit nye køkken og håber, du vil få meget glæde af det!