På vores Vordingborg PLUS-elementer med låger er der monteret hængsler med indbygget soft-luk. Vores låger lukker med blot en let bevægelse – let og lydløst. Det automatiske selvlukkende hængsel sikrer en sikker lukning fra 35 grader. Dette soft-luk system gør, at lågen altid lukker pålideligt ved de forskellige lågestørrelser med forskellige vægt. På alle elementer med sidehængte låger, vaskeskabe etc. er der monteret 110 graders hængsel.

Der er også mulighed for at afmontere lågen fra elementet. Hængslerne kan nemt skilles ad samt hurtigt samles igen helt uden brug af værktøj. Dette gøres med et let fingertryk på den skjulte frigørelsestap.

Hvad er softluk hængsler?

Kender du det, at dine køkkenlåger pludselig smækker hårdt i med et brag? Så er det nok dit hængsel, der mangler softluk. Et hængsel med softluk vil nemlig få lågen til at lukke lige så stille og roligt i – næsten uden at det kan høres. Du slipper bare lågen nogle få centimeter fra skabet ved lukning, og så glider lågen lige så langsomt i, til den til sidst er helt lukket og flugter med køkkenets andre låger. Vær opmærksom på, at ved nogle producenter er ikke alle hængsler på en skabslåge med softluk. Her spares der ved kun at sætte én eller to softluk hængsler på f.eks. et højskab. Hos Vordingborg Køkkenet er stort set alle hængsler i køkkenet produceret med softluk funktion, på nær nogle få undtagelser, som du finder beskrevet på denne side. Dette gør sig f.eks. gældende på skabe til indbygningskøleskabe eller indbygningsfryseskabe. Her vil du opleve, at vores hængsler er uden softluk. Dette er fordi der ofte er indbygget en lukkemekanisme fra hvidevareproducentens side, hvorfor softluk på skabet vil være overflødigt. 

Faktisk er softluk en relativ ny opfindelse. Hvis du går blot en 40-50 år tilbage, så fandtes der slet ikke nogle låger, der havde softluk-hængslets specielle egenskaber. Softluk-hængslet er sammensat på en måde, hvor en hydraulik forhindrer lågen i at lukke hurtigt i. Dog er hydraulikken ikke stærk nok til at holde lågen åben, hvis den slippes fra en vis afstand, hvilket resulterer i den glidende bevægelse. Softluk er ikke blot forbeholdt hængslerne på din køkkenlåge. Denne teknologi bruges også på køkkenskuffer – eller hvis vi skal se på et helt andet rum – evt. på dit toiletsæde.

Hos Vordingborg Køkkenet bruger vi i Plus køkkenerne softluk-hængslet af mærket Hettich, der er en af de førende på markedet i forhold til produktion af hængsler. Sensys-modellen har vundet mange designpriser, for dens fremragende teknologiske udførelse og design. Det er denne type softluk hængsel, der er den mest anvendte i vores køkkener, med dens evne til at starte lukningen af skabet fra en vinkel helt op til 35°. Hydraulikken i softluk-hængslet påvirkes i øvrigt ikke af normale ydre temperaturforhold og fungerer dermed selv når temperaturen nærmer sig de 40° eller sænkes ned til 5°. Så selv når det går hedt for sig i køkkenet, så kan du stole på, at dine låger stadig glider let og lydløst i.

I en hektisk hverdag skal det ofte gå stærkt, når maden forberedes i køkkenet. Hektisk aktivitet er lig hurtige bevægelser – og hurtige bevægelser er lig smækkende låger. Derfor er softluk-hængsler også at foretrække i de fleste moderne køkkener og blevet en selvfølge for mange kvalitetsbevidste køkkenkunder. Især i boliger hvor man bor tæt – f.eks. lejligheder, rækkehuse eller kædehuse, er det ikke blot beboerne, der får glæde af softluk, men også naboer, hvis bolig støder op til køkkenet. Her kan lydene nemlig forplante sig gennem vægge, så det tydeligt høres, når man går i køkkenet.

Stort udvalg af hængsler

I dit nye Vordingborg Køkken kan du støde på et stort udvalg af hængsler – alt efter hvilke køkkenskabe, dit køkken er indrettet med. Et hængsel er nemlig ikke “bare” et hængsel. Der findes adskillige typer, alt efter hvilken funktion hængslet skal støtte op om. Fælles for dem er, at de alle er skjult i skabet, så de ikke ses, med mindre at skabet åbnes og man kigger efter det på indersiden af lågen. Dertil er langt de fleste hængsler produceret med henblik på nedfræsning i køkkenlågen. Dette for at give bedre stabilitet og en større holdbarhed. Alle vores låger, i vores store udvalg af produktserier, er kompatible med denne type hængsler og bliver monteret på skabet allerede på fabrikken, for at sikre at alt passer perfekt sammen.

Det mest anvendte hængsel, blandt vores store udvalg i PLUS-serien, er et fremskudt 110° vinklet hængsel, der åbner køkkenlågen op og skyder den ind foran siden af skabet – dog uden at komme i karambolage med en eventuel låge til et skab, der måtte være ved siden af. Dog har vi også nogle hængsler i vores udvalg, der åbner endnu mere op. For eksempel benytter vi også 165° vinklede hængsler, der giver dig plads til at bruge indvendige bakker eller skuffer, uden at disse forhindres i at åbne, fordi de støder på køkkenlågen. Alt sammen er selvfølgelig med softluk.

Men hvad med hængsler til topskabe? Disse typer er ofte en helt anden slags, men stadig et lige så vigtigt type hængsel i vores store udvalg. Ved et topskab er adgangen til skabet ofte nedefra, hvorfor skabslågen bedst åbnes opad. Dette sætter nogle helt andre krav til lågen. Blandt vores udvalg finder du typisk to typer hængsler til topskabe. Det ene hængsel har en fjeder, der hjælper med at holde lågen enten lukket eller åben. Her er der ikke nogen glidende overgang, da softluk ikke er en del af dette hængsel. Der findes dog også et hængsel med hydraulik til topskabe, der sørger for en glidende overgang ved lukning. Ved disse hængsler kan lågen placeres i en vilkårlig vinkel, hvor den forbliver til du atter flytter på den. 

Nu kan det måske virke overvældende med alle disse oplysninger om udvalget af hængsler og deres forskellige funktioner. Dog kan du trygt stole på, at alt i dit køkken passer sammen, for det er forboret og samlet fra fabrikken. Derfor skal ovenstående blot ses som information, hvis du har lyst til at lære de nærmere detaljer at kende om dit nye Vordingborg Køkken.

Hængsler til køkkenlåger

Lige siden 1963 har Vordingborg Køkkenet sat fokus på kun at benytte topkvalitet, når det gælder materialer til vores køkkenlåger – her er hængslerne ingen undtagelse. Nogle vil måske huske reklamefotoet fra 70’erne, af den tidligere ejer af Vordingborg Køkkenet, Dehn, der sidder på en køkkenlåge og viser styrken af ikke blot låge, men også hængsel. Det var også her, at Vordingborg Køkkenet begyndte at forhandle hængsler med softluk. Meget er sket sidenhen, men vores fokus på den høje kvalitet har ikke ændret sig. 

I dag er det den anerkendte tyske producent Hettich, der står for størstedelen af de hængsler, der produceres til Nobilia – Vordingborg Køkkenets største samarbejdspartner og leverandør af køkkenprodukter i PLUS-linjen. Hængslerne testes ikke blot på Hettich’s laboratorier, men også hos Nobilia for at sikre den absolut bedste kvalitet og holdbarhed.  

At hængsle og tilpasse køkkenlåger kan for nogle kunder synes som en svær og uoverskuelig opgave, der kan skabe stor frustration. Hvis man tilkøber montage, så er det selvfølgelig ingen sag, men står man som ny køkkenejer med opgaven selv, skal man føle sig helt tryg, når man har købt et Vordingborg PLUS køkken. Hettich hængslet er nemlig med et perfekt tredimensionelt justerbart design, der gør, at køkkenlågen tilpasses ved at skrue på tre små skruer, der kan tilgås helt uden at skulle skille hængslet ad. Den ene skrue tilpasser lågens afstand fra skabet. Den anden tilpasser lågen i en horisontal linje, mens den tredje skrue på hængslet tilpasser den vertikale linje af køkkenlågen. Så med en skruetrækker og få små drej, så er køkkenlågen hængslet og tilpasset køkkenskabet.

Skulle du få brug for at fjerne køkkenlågen, så er det ikke nødvendigt at finde værktøjet frem til hængslerne. I stedet skal du finde den lille trykknap, der sidder på den smalle bagende af hængslet, inden på skabssiden. Giv den et lille tryk, og du vil hurtigt mærke, at lågen løsner sig, helt uden besvær. Køkkenlågen klikkes lige så let på, som den blev taget af. Nemmere kan det vist ikke blive! 

Skulle du stå med et skab, hvor lågen rammer en tilstødende væg eller måske endda et tilstødende skab, så kan det skade både væggen, greb eller låger. De kan få trykmærker og ridser. Her kommer Hettich-hængslet dog til hjælp. Til denne type hængsel kan du nemlig købe en åbningsbegrænser, der nemt klikkes ind i hængslet. Dermed tilpasses et hængsel med en åbningsvinkel på 95° til kun at åbne 85°, hvorved låge, greb og væg skånes. Du finder disse smarte åbningsbegrænsere i vores webshop.

Hængsler til skabslåger

På sin vis er der ikke den store forskel på hængsler til skabslåger og hængsler til køkkenlåger. Alligevel er der nogle få punkter, hvor hængslerne kan adskille sig. For eksempel, så skal der tages hensyn til, hvis skabslågen er af glas eller andet materiale, hvor hængslet til nedfræsning ikke kan benyttes. Dette gør sig blandt andet gældende på badeværelset. Vælger man et spejlskab, så vil hængslet blive monteret på indersiden af den tynde spejlplade, fra fabrikkens side. Dertil benyttes specielle hængsler med en stærk fæstning. Hængslerne er – ligesom ved PLUS-køkkenerne – leveret fra det anerkendte firma Hettich. Da spejlpladerne kan være op til 600 mm brede, så er det vigtigt, at hængslerne er af så høj standard, at de kan bære den vægt, som spejlet udgør. Her lever hængslerne fra Hettich fuldt op til forventningerne til kvaliteten.

Du tænker måske ikke over, hvor ofte du åbner og lukker dine skabslåger, men den daglige brug har stor påvirkning for slidtagen af et hængsel. Nobilia har testet hængslerne fra Hettich, hvor de åbnede og lukkede skabslåger med mindst 80.000 kontinuerlige test-cyklusser i streg. Testen viste en stor styrke af hængslet, med en meget lang levetid, så du kan stole på, at hængslet kan leve op til vores 25 års garanti på disse. 

Hængsler kan ikke fås med en selv-åbningsfunktion, men man skulle næsten tro det, når man oplever vores grebsfrie skabslåger gå op, hvis man lægger håndfladen mod dem og giver dem et simpelt tryk. Det forholder sig dog sådan, at det er et lille “push-to-open” system, der er monteret på indersiden, i toppen af skabet. Denne lille anordning kan eftermonteres når som helst og har ikke nogen indvirkning på hængslernes softluk-funktion, andet end at man selv skal klikke skabslågen i, for at lukke skabet helt. Hvis du ønsker denne “push-to-open” anordning, så skal du bede konsulenten om det, da det ikke er noget der medfølger automatisk. 

Måske overvejer du en ny garderobe. Her kan skabslåger med hængsel være en god løsning, da du kan få et godt samlet overblik over skabets indhold. Du kan åbne alle låger på én gang og få fuldt udsyn til skabets indhold. Ved skydedøre er der altid en del af skabet, der holdes skjult. Der spares ikke på kvaliteten, når det gælder antal hængsler på højskabe, som ofte bruges til garderobeskabe. Her sikres skabslågens holdbarhed ekstra godt, ved at der er op til fem hængsler monteret. Det giver en ekstra stor stabilitet ved store låger, der ofte har en øget vægt, som hængslerne skal stå på mål for.

Hvilke hængsler skal jeg vælge?

Der er mange ting at tage stilling til, når der skal vælges nyt køkken. Derfor kan vi roligt sige at du slet ikke behøver bekymre dig om hvilket hængsel du skal vælge, når du køber dit nye køkken hos Vordingborg Køkkenet. Hvert hængsel er nemlig på forhånd valgt for dig, til lige præcis det skab, som du indretter dit køkken med. Den tekniske del er der fuldstændig styr på. Det betyder, at du kan læne dig tilbage og blot lave de overordnede valg, i forhold til hvordan dit køkken skal se ud. Har du specielle ønsker eller krav til hængslet på dine skabe, så skal du give konsulenten besked, og så vil vi gøre vores for at indrette køkkenet med skabe, der opfylder disse ønsker. 

Er du i tvivl om, hvilke skabe der har hvilken type hængsler, så kan du selvfølgelig altid spørge en konsulent om råd og vejledning. Det kan f.eks. være i forhold til, hvordan et klap-ned låge på et barskab fungerer, eller hvilken type hængsel et bestemt topskab har, som du har valgt til dit nye køkken. Her kan konsulenten tage dig med til et skab i vores showroom og vise dig, hvordan hængslet ser ud og hvordan det fungerer i praksis. 

Hvis du har købt et skab og det viser sig, at der senere sker en uheldig skade på hængslet, af en eller anden årsag, så kan du selvfølgelig altid købe et nyt hængsel. I den situation vil vi anbefale, at du køber det gennem vores webshop, da hængslet her afsendes hurtigt og har den korteste leveringstid. Er du i tvivl om, hvilket hængsel du skal vælge, så kan du med fordel ringe til vores hovedkontor og oplyse dit ordrenummer. Så vil vi gøre vores bedste for at guide dig til at vælge det helt rette hængsel, der passer til lige netop dit køkken. Skal du købe et nyt hængsel til dit nuværende Vordingborg Køkken, skal vi fremhæve, at hvis dit køkken er ældre end januar 2014, skal du også have en ny monteringsplade, da delene ellers ikke vil være kompatible. 

Vær opmærksom på, at du kun bør vælge at købe nyt hængsel, hvis der er en selvforskyldt skade på hængslet. Hvis det drejer sig om en reklamation, så har vi 25 års garanti på hængsler fra køkkenserien PLUS, hvis hængslet er købt efter 1. marts 2020. Her skal du kontakte os gennem vores reklamationsformular her på hjemmesiden, og du vil høre fra os inden for 48 timer på hverdage.