Sådan vedligeholder du et SMART-køkken

Tillykke med dit nye SMART-køkken. Det er naturligt at ville have køkkenet til at holde sig så flot og rent som muligt. Specielt når det er et af hjemmets mest funktionelle rum, hvor der er størst sandsynlighed for, at snavs og madrester samler sig. Derfor har vi her nogle forholdsregler, som du kan følge for at vedligeholde bedst muligt – og dermed beholde køkkenets optimale stand, så det ser nyt ud i lang tid fremover.

Læs også den fulde vejledning som PDF her

Vand og damp i køkkenet

Når du laver mad, udvikler der sig damp fra gryder, kaffemaskiner og kogekedler. Dette er generelt dårligt for dit indeklima og kan, over tid, muligvis skade vægge og overskabe. Derfor bør du altid bruge dit emfang eller på anden vis sørge for god udluftning i køkkenet. Bemærk, at vanddamp også kan komme fra opvaskemaskinen, når den er færdig med et vaskeprogram. Vent derfor med at åbne din opvaskemaskine til en halv time, efter at programmet er færdigkørt.

Pleje af køkkenbordpladen

Der skal kun et lille skvulp til, med en gryde, og så er der vand på din bordplade i køkkenet. Bordpladesamlinger kan være risikoområder for vandindtrængning, og at bordpladen bobler op. Derfor bør du være opmærksom på, om der opstår stillestående vand på bordpladen. Tør det væk med en blød klud, så snart du opdager det. Omkring din køkkenvask er der også risiko for, at der kan opstå en vandskade. Tør derfor altid efter med en klud, når du har brugt vasken, og hvis der ligger vand tilbage her omkring.

Bruger du knive direkte på din bordplade, uden at lægge et skærebræt under, kan der opstå små ridser, hvor snavs samler sig eller vand kan trænge ind. Derfor bør du altid bruge et skærebræt eller andet underlag. Du skal også være opmærksom på, at bordpladen har en begrænsning i hvor høj varmepåvirkning, den kan tolerere. Derfor skal der altid benyttes en bordskåner, hvis der skal afsættes varme gryder på køkkenbordpladen. 

Rengøring med rengøringsmidler

Der findes et hav af forskellige rengøringsmidler på markedet, og produkter kommer til og udgår løbende. Hvis du vil være sikker på, at du bruger det rigtige produkt, så spørg gerne efter produkter i én af vores butikker. Du kan dog sagtens finde produkter til rengøring af dit SMART køkken i den almene dagligvarehandel. Du skal benytte milde rengøringsmidler, der kan opløses i vand. Hold dig til gengæld fra at bruge skurende rengøringsmidler eller produkter med opløsningsmidler i, da disse kan lave uoprettelige skader på overfladen af dit køkken! Damprensere er ligeledes skadelige for dit køkken, så disse bør heller ikke benyttes.

Den klud eller svamp du bruger, sammen med dine milde rengøringsprodukter, bør være blød og fnugfri. Vi anbefaler at du bruger det rensesæt som Vordingborg Køkkenet forhandler – udviklet af producenterne bag SMART produkterne. Benyt dig ikke af generelle klude i mikrofiber, da disse kan indeholde ikke oplyste skurende egenskaber – eller de klassiske grydesvampe. Disse klude og svampe kan efterlade ridser i overfladen på køkkenet. Når du har rengjort køkkenet med en våd bomuldsklud eller Micro Ultra kluden fra SMART, så tør efter med en tør klud, så du undgår fugtskader. Jo hurtigere du fjerner smuds og pletter, efter de er opstået, desto lettere er det at rengøre køkkenet.  

Til greb og andre metaldele må ikke bruges eddike- eller opløsningsholdige rengøringsprodukter, da disse kan lave uoprettelige skader i overfladen. Der må naturligvis heller ikke bruges rengøringsmidler, der kan skade aluminium.  

Rengøring og vedligehold af vask og armatur

Vaske, armaturer og andre produkter af rustfrit stål har en god og hårdfør overflade, der dog kan tage skade ved længere tids fugtpåvirkning. Hæng derfor aldrig din klud til tørre på armaturet. Flyt også håndsæbe eller sulfo og tør efter, hvis der har samlet sig vand på siden af din stålvask. Til den daglige rengøring er en svamp eller filtklud med opvaskemiddel tilstrækkelig, mens der til den grundigere rengøring kan bruges de gængse specialplejemidler til formålet (stålrens eller metalpolish), der kan købes i dagligvarebutikkerne. Er din vask af andet materiale – så som fx akryl-keramik, porcelæn eller plast, så anbefaler vi at du bruger almen rengørings- eller opvaskemiddel.

Bemærk, at du til enhver tid skal følge producentens egen rengørings- og plejevejledning.